Echt of fake? Hypnose moet gebroken hart helpen lijmen

Veel partners hebben de neiging om na een relatiebreuk overmatig te denken en te praten over wat er fout gelopen is. Heel wat familie en vrienden geven dan als advies mee dat enkel tijd de wonden kan helen. Maar wanneer je blijft huilen en obsessief aan die verloren liefde blijft denken, kan volgens therapeuten hypnose helpen.

Hypnotherapie is de laatste jaren erg populair geworden. Het is een vaak gebruikt middel geworden om te stoppen met slechte gewoonten als roken en overmatig eten. Steeds meer vrouwen gebruiken het nu ook om een fout gelopen relatie te verwerken. Het zou sneller werken dan psychotherapie en daarom nu zo trendy zijn bij mensen die weinig tijd hebben. Zo gelooft onder meer de Britse zangeres Cheryl Cole in de voordelen van hypnose. Ze zou geholpen zijn door therapeut Paul McKenna nadat het bedrog van haar echtgenoot Ashley Cole breed in de Britse media uitgesmeerd werd.

Moderne hypnotherapeuten combineren hypnose met technieken als mindfulness, therapeutische sessies en cognitieve gedragstherapie. Klanten krijgen relaxatietechnieken als ademhalingsoefeningen en visualisaties om hen te helpen in een soort van trance terecht te komen. Zo zouden patiënten hun onbewuste negatieve gedachten via patronen kunnen veranderen.

Snelle oplossing

Volgens de Britse hypnotherapeute Ailsa werkt hypnose zo goed omdat het de diepere gebieden van het brein die ons gedrag programmeren aanpakt. Ons onderbewustzijn maakt dat we handelingen kunnen uitvoeren als veters knopen of autorijden, maar het controleert ook onze emotionele gewoonten en reacties. Zo kan hypnose de gevoelens van vrouwen die ze voor een ex-partner koesteren veranderen. Het voordeel van hypnotherapie is dat het erg snel gaat, met een of twee sessies van anderhalf uur beloven therapeuten al een groot verschil. Daarom is het voor veel mensen een haalbaarder alternatief dan psychotherapie dat veel meer tijd eist.

Placebo-effect?

Toch is niet iedereen voorstander van hypnotherapie. Professor Michael Heap is een psycholoog die zelf cursussen hypnotherapie volgde. Hoewel hij denkt dat hypnose mensen met emotionele problemen en fobieën kan helpen, bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze theorie ondersteunt. “Het kan zijn dat hypnotherapie een sterk placebo-effect heeft. Door het geloof dat iets hen beter zal maken, merken de mensen ook daadwerkelijk een verschil”, besluit Heap.

Bron: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/echt-of-fake-hypnose-moet-gebroken-hart-helpen-lijmen~af77dbe5/