Hypnotherapie helpt

Nagelbijten, slaapproblemen, depressie … Therapie onder hypnose biedt een oplossing voor zaken die een lichte tot ernstige impact op uw dagelijkse leven hebben. Voorwaarden? De bereidheid om in hypnose te gaan, vertrouwen hebben en een goede hypnotherapeut.

Annick ging langs bij de hypnotherapeut om te stoppen met nagelbijten

‘Sinds ik vijf was, beet ik mijn nagels volledig af en daar wou ik voor eens en voor altijd komaf mee maken. Via internet zocht ik een aantal methoden om hiermee te stoppen. Ik kwam al snel bij alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en hypnotherapie uit.

Hoewel ik niet goed wist hoe die mij zouden kunnen helpen, wou ik het absoluut eens proberen. Mijn eerste contact met de hypnotherapeut voelde meteen goed. Ik kreeg te horen wat de mogelijke gewaarwordingen tijdens de eerste hypnose zouden zijn en werd verzekerd dat er geen dingen konden gebeuren die ik zelf niet wou.

Tijdens de hypnotherapie voelde ik me heel ontspannen en rustig. Ik ben op geen enkel moment bang geweest, maar kan me voorstellen dat sommige mensen het vreemd vinden dat je lichaam niet meer reageert terwijl je onder hypnose bent. Je kan wel helder nadenken en ervaren, maar je lichaam voelt heel zwaar. Krabben aan je arm lukt bijvoorbeeld niet meer.

Na vijf sessies was ik volledig verlost van mijn probleem. Ik zou het meteen opnieuw doen en ben ervan overtuigd dat het ook effectief iets verandert aan je onderbewustzijn, wat met andere behandelingen niet mogelijk zou zijn.’

Sofie kampte jaren met een depressie. Hypnotherapie was de enige remedie die echt hielp

‘Enkele jaren geleden had ik een depressie waarbij de medicatie onvoldoende bleek te werken. Ik weigerde om de dosis te verhogen, want bij de depressies die ik eerder had, viel het afkicken van een hogere dosis medicatie me heel zwaar. Dus ging ik op zoek naar een alternatieve manier om weer grip op mijn leven te krijgen.

Hypnotherapie sprak me aan, maar ik was wat bang voor het ‘showgehalte’. Aangezien ik me op dat moment zo slecht voelde en dringend hulp nodig had, besloot ik toch om het een kans te geven. Tijdens de eerste sessie had ik een enorm droge mond. Nadien vroeg de hypnotherapeut of ik ergens last van had, zoals van een droge mond. Ik stond perplex, want dat was inderdaad het geval. Een teken dat de hypnose wel degelijk een effect had op mij.

Na iedere sessie keek ik uit naar de volgende. Sommige waren iets zwaarder, omdat ik afscheid moest nemen van bepaalde zaken. Maar nadien voelde ik me telkens ontspannen en rustig. Hoe meer sessies ik achter de rug had, hoe beter het met me ging. Ik merkte dat ik me in het dagelijkse leven veel rustiger voelde en was in staat om de aangeleerde zelfhypnose toe te passen tijdens moeilijke momenten. Ik neem nu al meer dan een jaar geen medicatie meer en voel me over het algemeen goed.

Depressie zit bij ons in de familie en ik moet nog geregeld ‘vechten’ tegen de negatieve gedachten, maar dankzij de hypnotherapie lukt dat vrij goed. Voor mij is het de enige therapie die echt lijkt te werken.’

Gezondheidsbegeleider Sylvie koos voor een bevalling onder hypnose

‘Toen ik vijf maanden zwanger was van mijn dochter, kwam de nicht van mijn echtgenoot op bezoek. Ze vertelde over haar vier bevallingen, waarvan de laatste onder hypnose gebeurde. Door de hypnose kon ze die bevalling volledig natuurlijk laten verlopen.

De kracht van het onderbewustzijn had de pijnbeleving helemaal veranderd. Dat was precies wat ik wou: geen epidurale verdoving, niet ingeleid worden, maar een spontane, natuurlijke bevalling. In totaal heb ik acht sessies gevolgd, de hypnotherapeut was zelfs bij de bevalling.

Voor, tijdens en na de bevalling is alles precies verlopen zoals ik verwacht had. Toen mijn water brak, paste ik meteen de hypnotische suggesties toe die de hypnotherapeut mij van tevoren had aangeleerd. Daarna kwam ze meteen naar het ziekenhuis om mijn hypnosetoestand te verdiepen.

De bevalling verliep vlot en zonder complicaties. We hebben een gezonde dochter die op natuurlijke wijze ter wereld kwam. Daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor. Nadien ben ik me trouwens gaan verdiepen in hypnose en ik pas het nu dagelijks toe om bepaalde zaken die moeilijk lijken, makkelijker te maken.’

Hypnotherapie hielp Anita om zich te leren ontspannen

‘Vijf jaar geleden ging ik op zoek naar een hulpmiddel om te leren relaxeren. Ik leed enorm onder de dagelijkse stress waar we met z’n allen mee geconfronteerd worden. Shiatsu en acupunctuur bleken onvoldoende te helpen, dus zocht ik verder. Een reportage op een Franse zender bracht me bij hypnotherapie. Daarin was te zien hoe men in een ziekenhuis in Parijs regelmatig hypnose toepast om pijn te verlichten.

Op het moment dat ik mijn eerste afspraak had bij de hypnotherapeut, voelde ik me heel slecht in mijn vel. De therapie kwam als geroepen. Tijdens de eerste sessie was ik wat onzeker – zou ik wel weer ontwaken uit de hypnose, en wat als ik in slaap val? – maar alles verliep perfect. Ik voelde me ontspannen en kon bewust horen wat er allemaal gezegd werd. Na drie sessies voelde ik me als herboren.

Het is heel vreemd, maar je merkt echt dat er iets veranderd is in je lichaam en geest. Nu pas ik regelmatig zelfhypnose toe als ik merk dat het even moeilijk gaat. Ik ga regelmatig terug naar de hypnotherapeut voor een ‘onderhoud’. Dat doet me goed. Het is een fantastische manier om zonder medicatie van een probleem af te geraken. Ik zou het iedereen aanraden.’

Hanne kreeg haar leven terug op de rails dankzij hypnotherapie

‘Na enkele moeilijke jaren met een zware vechtscheiding, een tweede misgelopen relatie waarna het niet meer leek te lukken, moeilijkheden op het werk met een crash tot gevolg, overlijden van dierbaren … wou ik mijn leven weer op de rails krijgen. Ik wou weer leven. Toen een collega langsging bij een hypnotherapeut, zei ze dat ik dat ook eens moest proberen. Omdat ze elke keer met een gelukzalige innerlijke rust terugkeerde, dacht ik: ja, dat wil ik ook!

Beter met stress omgaan, me kunnen ontspannen en tot rust komen. Dat waren de drijfveren om een hypnotherapeut te contacteren. Ook met de onzekerheid die me vooral op het werk parten speelde, wilde ik komaf maken. Tot mijn verbazing ontmoette ik een heel vlotte, vriendelijke dame waarbij ik me onmiddellijk op mijn gemak voelde.

Mijn therapie bestond uit twee delen: de suggesties en de verwerking. Tijdens de hypnose worden er suggesties gegeven aan je onderbewuste, waardoor je van je problemen verlost wordt, in mijn geval stress en onzekerheid. Dat laatste kwam voort uit gebeurtenissen en onverwerkte ervaringen uit mijn verleden. Tijdens de verwerkingstechnieken worden die gebeurtenissen en ervaringen verwerkt, waardoor de problemen zich oplossen.

Sinds ik hypnotherapie volg, ben ik een pak rustiger en kan ik alles veel beter relativeren. Ik had het op mijn werk erg moeilijk met twee collega’s, maar ga er nu veel beter mee om en laat me minder snel van de kaart brengen. Ik sta steviger in mijn schoenen. De hypnotherapeut heeft me geleerd meer en beter voor mezelf op te komen.’

Bieke heeft een traumatisch verleden achter de rug dat ze met hypnotherapie kon verwerken

‘Vanaf mijn negentiende ben ik jarenlang regelmatig naar psychologen geweest. Daar kon ik praten over mijn problemen en dat luchtte op, maar er veranderde niets in mij. Na een tijdje belandde ik telkens weer in een depressie. Ik wist vaag dat er vroeger iets gebeurd was. Ik dacht dat als ik zou weten wat het precies was, ik het misschien een plaats zou kunnen geven en verder gaan met mijn leven.

Mijn arts had me op voorhand gewaarschuwd voor de eventuele negatieve gevolgen, niet iedereen reageert goed als iets uit het verleden naar boven komt. Maar ik stond er 100 procent achter, want het positieve van hypnotherapie is dat niet enkel het verleden naar boven wordt gehaald, je krijgt ook goede begeleiding om dat te verwerken. Ik had het gevoel dat ik eindelijk gevonden had wat ik nodig had.

Tijdens een sessie wordt er eerst gepraat en daarna begint de therapie. Ik keek er telkens naar uit: hoe overstuur ik soms ook was toen ik toekwam, nadien stapte ik volledig ‘zen’ naar buiten. Het is nu twee jaar geleden dat ik voor het eerst hypnotherapie volgde. Het verleden is naar boven gekomen en we hebben het samen verwerkt. Tijdens de hypnotherapie worden suggesties gegeven aan je binnenste ik en na een tijdje voel je dat je verandert zonder dat je je daar bewust op moet focussen.

Ik heb me al twee jaar niet meer gesneden, mijn medicatie is voor 80 procent afgebouwd en ik heb geen paniekaanvallen meer. Ik ben minder nerveus, durf te gaan voor mijn dromen, voel me zelfzekerder en ben minder afhankelijk van anderen. Ik heb af en toe nog moeilijke momenten maar niet meer zo extreem en ik kom er ook sneller bovenop. En als het nodig is, kan ik altijd bij de hypnotherapeut terecht. Ik ben eindelijk niet meer dat bange meisje van dertig jaar geleden.’

Bron: Goed Gevoel 17/12/2013 – Door Valérie An Desmet