Wat is hypnose?

Hypnose (uit het Grieks: hupnos, slaap) is een kunstmatig opgewekte trance, waarin sprake is van verhoogde vatbaarheid voor suggesties. Hoewel de wetenschappelijke geschiedenis van het gebruik van hypnose pas begint in de 18e eeuw werd de techniek reeds lang daarvoor toegepast.

Vandaag wordt hypnosetherapie uitgevoerd door opgeleide hypnotiseurs, die een speciale procedure volgen om de geest van de behandelde persoon in een tranceachtige toestand te brengen.

Hypnose is een staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp. Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt. Wanneer je lichaam zich meer ontspant gaat je breinactiviteit omlaag.

Dagelijks verkeert ieder mens een aantal keren in een hypnotische toestand, zoals helemaal verdiept zijn in een boeiend boek, of kijken naar een spannende film. Ook tot de conclusie komen dat je een stukje snelweg hebt “overgeslagen”, duidt op een staat van lichte hypnose. Vele mensen gebruiken hypnotische technieken in hun dagelijks leven zonder dat ze zich daarvan bewust zijn, zoals zelfsuggesties (zowel positieve als negatieve), afleiding, ontspanning en visualisatie.

Een belangrijk voordeel van de hypnotische trance is dat het rationele denken tijdelijk naar de achtergrond wordt geschoven, waardoor diepere lagen van het onderbewustzijn meer toegankelijk worden. Deze lagen bevatten een enorme rijkdom aan ervaringen en vermogens. Op deze manier kan een persoon in deze staat allerlei veranderingen ondergaan of wenselijke doelen bereiken.

Moderne hypnotherapeuten zijn goed getraind en werken volgens speciaal ontwikkelde methodieken om cliënten te verlossen van verschillende kwalen, ongemakken, angsten en slechte gewoontes.

Afslanken, stoppen met roken, pijnvermindering en veel meer, behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Tijdens een hypnotische trance vinden bepaalde veranderingen veel sneller en dieper plaats dan in het gewone dagelijkse bewustzijn. Want hoewel je op wilskracht soms iets snel kan bereiken lukt dat met projecten die langere tijd in beslag nemen vaak niet. Op de achtergrond is er namelijk altijd nog steeds dat “stemmetje” dat je toch terug laat grijpen naar die chocolade (of iets dergelijks).

Met hypnose verander je dat, waardoor er een ondersteunende, krachtige en energieke beweging ontstaat richting het doel wat je wilt bereiken. Zo komt het dat met hypnose verbluffende resultaten kunnen geboekt worden. De kracht van hypnose is enorm!

Bron: Guy Bracke